Rólunk

A Görgényi-havasok déli felében elhelyezkedő Bogdán Sí- és Szabadidőközpont egy hely, ami ideális az elvonulásra, a csendet igénylő életmód táborok, festőtáborok, céges tréningek, szabadidős programok vagy akár természetfotózás lebonyolítására is. Pihenni vagy aktív kikapcsolódásra vágyó társaságok részére ajánljuk ezt a helyet, hiszen sokoldalú kikapcsolódási lehetőségei révén, mindenki megtalálja a számára ideális tevékenységet, évszaktól függetlenül.

Télen a látogatók a Bogdán Sípályákon hódolhatnak kedvenc téli sportjaiknak, legyen az sízés, snowboardozás vagy akár szánkózás.

A többi évszakban is színes körű kikapcsolódási lehetőséget kínálunk az idelátogatóknak. A gyönyörű hegyi környezetben lehetőség van jelzett túraösvényeken kirándulni (Bogdán sziklák, Bucsin tető), a környéken elhelyezett Geocaching ládákat megkereseni, kipróbálni a Menedékház köré épített kötélpályát, sütni-főzni a szabadban vagy csak egyszerűen ülni és elmerengeni a táj szépségében. Szabadidőközpontunk ideális hely különböző táborok megszervezésére is, legyen az nyelv vagy fotóstábor, gyerekeknek szánt tábor vagy akár felnőtt életmódtábor.

Bogdán Menedékház

A Bogdán Menedékház története

A Bogdán Menedékház modern története a második világháborúban kezdődik. A Sztálingrádi csata után egy erős védelmi vonalat hoztak létre a szovjet betörés ellen és ekkor a Bogdán havasán egy parancsnoki épületet alakítottak ki, mellette egy bunkerrel, amely híradós rádiós központként szolgált. Az építkezés 1942-1944 között zajlott, ezután a ház a tisztek és a legénység állandó szállása lett.
Amikor a szovjetek megszállták Kelet Európát a védelmi vonalat harc nélkül feladták és így megmaradtak az épületek. A bunkerben továbbra is rádió adó működött (zavaró állomás), ezúttal a szovjeteké. Ez az állapot  1944-től 1958-ig tartott. Ez után a menedékház átkerült a parajdi bánya vállalat tulajdonába. A bányatársaság készített egy kisebb sípályát „kutyás” felvonóval és a környék apraja nagyja télen, sokszor ott ott töltötte a szabadidejét.

A Bogdán név eredete

A román pásztorok közismerten nagyon ügyesek, nagyon finom sajtokat ordákat készítettek és megbízhatóak is voltak. Ezért régen, a székely falvak gyakran fogadtak fel román juhpásztorokat a nyájak őrzésére. Valamikor az 1600-as évek körül egy ilyen román pásztor telepedett le ezen a helyen, akit Bogdan-nak hívtak. Róla nevezték el az egész környéket, mint: Bogdán-tető, Bogdán pataka és Bogdán-havas, majd később a Bogdán Menedékház.